Anasayfa > Haberler > Haber Detay
  Haberler
 
 
SİİRT İŞ KAZALARI
 Son dönemde Siirt’te inşaat sektörü hız kazanarak eski yapıların yıktırılarak yerlerine yeni ve modern yapılar yapılması inşaat sektöründe hareketlenmelere neden oldu. Siirt’te her geçen gün yoğunlaşan ve birçok kişinin istihdam edildiği inşaat sektöründe iş güvenliği konusunda ki tehlike de büyümektedir. İnşaat sektörü ilimizde her geçen gün büyümeye devam ederken inşaat çalışmaları esnasında iş güvenliği önlemlerinin yeterli düzeyde alınmaması da birçok işçilerimizin iş kazaları kurbanı olmasına davetiye çıkartmaktadır. Alınan iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu inşaat çalışma sahalarında göstermelik asılan iş güvenliği tabelaları da göz boyamanın ötesine geçmemektedir. Birçok inşaatta emniyet kemersiz, baretsiz çalışan işçilerin her an tehlikeli bir kazayla karşı karşıya kalma olasılığı yüksek olup, son zamanlarda yaşanan iş ölümleri ile gözler önüne serilmektedir. İş güvenliği konusunda denetim yapan kurum ve kuruluşlar da bu konuda yetersiz kaldıkları aşikârdır.

Son günlerde ilimizde inşaat sektöründe işçi sağlığı ve güvenliği konusu ön plana çıkmaktadır. Neredeyse her ay birçok çalışan, çalışma alanlarında meydana gelen kazalar sonucunda ölmekte, yaralanmakta veya hastalanmaktadır.

Siirt ilimizde ki iş kazaları ve meslek hastalıkları birçok işçinin hastalanmasına, yaralanmasına, sakat kalmasına ve hatta hayatlarını kaybetmesine yol açmaktadır. Bu tip olaylar özellikle de inşaat sektöründe daha fazla yaşanmaktadır. Bunun en önemli sebebi, inşaat sektörünün kendine özgü çalışma koşulları olmasındandır. İnşaat sektörü diğer sektörler gibi tek bir alanda çalışma imkânı bulamadıkları gibi sürekli olarak bir projeden başka bir projeye hareket halinde olmasıdır. Ayrıca bir inşaat projesinde aynı anda birden fazla işçi grubu da çalışmaktadır. Bu da tehlike ve riskleri daha da artırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, inşat sektörü diğer sektörlere göre daha fazla risk taşımaktadır.

İLİMİZDEKİ EN ÇOK İŞ KAZASI TÜRLERİ.

İlimizde Ölümle sonuçlanan kazalar arasında, insan düşmesi tipindeki kazalar önemli bir farkla ilk sırada yer almaktadır. Ölümle sonuçlanan en önemli kaza tipi olan insan düşmesi tiplerinden İlk sırada döşeme platform kenarından düşme tipindeki olaylar yer almaktadır. Yapıdaki boşluklara düşme olarak tanımlanan düşme tiplerindeki büyük çoğunluğu bina inşaatlarındaki asansör, aydınlık vb. boşluklara düşme olaylarıdır. İlimizde gerçekleşen bu tip kazalara örnek olarak; Siirt’in Şirvan ilçesinde inşaatta çalışmakta olan bir vatandaşımızın iskeleden düşmek suretiyle yaşamını yitirmesi verilebilir. Aynı zamanda Siirt merkezdeki Kurtalan Caddesi üzerinde bulunan bir inşaatta çalışırken 3.kattan aşağı düşen ve yaşamını yitiren işçimiz ile Siirt Merkezde bir site yapımında 2 kişinin iskeleden düşüp hayatlarını kaybeden işçilerimizde verilebilir.

Siirt ilimizde yaşanan ikinci bir önemli iş kazası tipide elektrik çarpmasıdır. Bu da bize Siirt Kooperatif Mahallesi, Diş Hastanesi arkasındaki bir inşaatta çalışırken yapı yakınından geçen gerilim hatlarına iletken bir malzeme ile temas sonucu elektrik akımına kapılan işçimizi akıllara getirmektedir. İlimizde ikinci önemli kaza tipinin elektrik çarpması olması, inşaat sektörümüz için elektrik konusunun özenle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu göstermektedir.

Diğer bir kaza tipide malzeme düşmesi olayıdır. Buda bize Siirt’te Seyithan Kapalıgöz isimli bir inşaat işçisi, çalıştığı inşaatta halatla taşınan demirlerin üzerine düşmesi sonucunda feci şekilde yaşamını yitirmesini akla getirmektedir. Bir diğer örnek ise Siirt’te alışveriş merkezi inşaatında çalışan bir işçinin üzerine dev demir bloklar devrilmesi sonucu ağır yaralanması olayıdır.

İŞVERENLER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALIDIR.

İlimizde İnşaat sektöründe iş sağlığı ve güvenliği konusundaki eksiklik, yaşanan ekonomik, bilimsel ve teknolojik gelişmelerden, iş kazalarını önlemek amacıyla yararlanılmamasından kaynaklanmaktadır. İş kazalarını önleyici tedbirler almak için yapılacak harcamaların gereksiz olduğunu düşünen işverenler, işçilerin gerektiği kadar dikkatli olmadığını, kazaların işçilerin dikkatsizliğinden kaynaklandığını düşünmektedir. Halbuki iş kazalarının oluşmasındaki asıl neden, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılacak düzenlemeler için gerekli harcamaların yapılmamasıyla maliyeti azaltarak daha fazla kâr elde edileceği düşüncesidir. Ancak unutulmaması gereken en önemli gerçek, iş kazalarını önlemek için yapılacak her türlü güvenlik harcaması ve yatırımın, iş kazası meydana geldikten sonra ortaya çıkan dolaylı ve dolaysız maliyetlerden daha az olmasıdır. En önemlisi de iş kazası sonucunda işçi, işçinin ailesi ve işçinin arkadaşları üzerinde oluşan psikolojik durumdan kaynaklanan manevi kayıplar hesaplanamaz olmasıdır. Bu nedenle iş kazalarının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.

 
DİNAMİK ÖZEL SAĞLIK MEDİKAL İNŞAAT ÇEVRE DANIŞMANLIK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Copyright © 2013 Tüm hakları saklıdır.
Web Tasarım: Atlas Dizayn